Zalăul, invadat de lebeniţe

Apariţia grămezilor de lebeniţe şi pepeni galbeni pe marginea drumurilor nu mai surprinde, de multă vreme, pe nimeni. Numărul mare al comercianţilor şi cantitatea fructelor puse în vânzare ar putea reprezenta, oarecum, o scuză pentru faptul că aceştia nu se înghesuie cu marfa în piaţa Zalăului. Dar, chiar dacă este de înţeles efortul acestor oameni pentru a supravieţui, este mai puţin scuzabil modul în care arată oraşul pe perioada verii. Dacă lebeniţarii pot fi reperaţi la colţ de stradă, în apropierea staţiilor de autobuz, lângă poduri, ori în staţiile de carburanţi, mai puţin potrivită a fost alegerea locaţiei de comercializare chiar sub poala bisericii din Brădet, pe trotuarul lateral. Paradoxal însă, porţiunea cu pricina este gestionată de parohie, după cum am aflat de la purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan. Reprezentantul Episcopiei Ortodoxe a Sălajului, părintele Gabriel Gârdan, a fost de părere că „într-adevăr locaţia de lângă biserică, unde se vinde lebeniţă, este nepotrivită. Dacă spaţiul ocupat de comercianţi este pe domeniul parohiei, probabil reprezentanţii parohiei şi-au dat acordul în acest sens. Sigur că marfa nu este vândută de parohie şi nu se vinde pentru parohie”, a menţionat părintele Gabriel Gârdan. Am aflat de la părintele paroh, Ştefan Lucaciu, că amplasarea celor doi comercianţi a beneficiat de acceptul Consiliului Parohial. „Decizia s-a luat din raţiuni economice, atât pentru biserică, lăcaşul fiind într-o situaţie financiară deficitară, cât şi pentru vânzători. Ei sunt din sudul ţării, sunt strâmtoraţi şi au avut nevoie de ajutorul nostru. Fiecare comerciant plăteşte câte 2.000 de lei, cu aprobarea Consiliului Parohial şi pot sta aici tot sezonul până reuşesc să-şi vândă marfa”, a precizat părintele Ştefan Lucaciu.
În schimb, pentru suprafeţele aflate în administrarea municipalităţii se plăteşte între 2,5 lei şi 4 lei pe zi pentru fiecare metru pătrat ocupat. Potrivit datelor furnizate de Manuela Ghiuruţan, inspectorii Primăriei Zalău eliberează comercianţilor avize de funcţionare ocazională în baza solicitărilor înregis-trate şi în funcţie de zonele disponibile. „Conform avizului eliberat de primărie, solicitantul se obligă să plătească chiria, să respecte zona specificată, să desfăşoare activitatea în condiţii civilizate, să păstreze curăţenia la locul de desfăşurare a activităţii şi să predea, la terminarea activităţii, spaţiul închiriat curăţat şi adus la starea iniţială. Avizul de funcţionare se eliberează numai în condiţiile în care solicitantul face dovada achitării chiriei calculate şi că deţine certificat de producător”, a arătat purtătorul de cuvânt al municipalităţii. Reprezentanţii administraţiei locale au acordat avize pentru şapte comercianţi în următoarele zone: strada 22 Decembrie 1989 lângă fântână şi vis-à-vis, în cartierul Porolissum – lângă benzinărie, pe strada Simion Bărnuţiu – vis-à-vis de spital, strada Simion Bărnuţiu – vis-à-vis de Grup Şcolar Voievod Gelu, strada Simion Bărnuţiu – zona Colegiul Tehnic Al. Papiu Ilarian, str. Torentului – zona Şcolii Generale nr. 1. Aceştia plătesc, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 243/2011: 4 lei pe metru pătrat pe zi pentru zona A; 3,5 lei pe zi pe metru pătrat în zona B, 3 lei pentru zona C şi 2,5 lei în zona D.
Adela Farkas

7 Thoughts to “Zalăul, invadat de lebeniţe”

  1. vio

    poate pateste si capilnasiu ca apostol la cluj

  2. Anonim

    „lubenite”… dar, no…

  3. Anonim

    Si pe lângă chirie cât ii șpagă la administrator?

  4. Anonim

    Biserica a incasat banii, iar la slujba de duminica scandalul dintre lebenitari a scos lumea din biserica pentr a-i calma. D-lor preoti, nu v-a interesat deloc disconfortul cauzat de disputa teritoriala de duminica sau gandul la ,,malai” a primat? Invataminte bisericesti!

  5. dorin

    cat este spaga? pai a trebuit sa coloram orasul cu acesti zisi producatori de culoare inchisa a pielei. pai agricultura in tara asta nu fac numai tigani?

  6. sebi

    pai nu era cine sasi faca treburile pe la colturi si la noi pe masini.

  7. Anonim

    avem un oras colorat

Leave a Comment